Slim op weg naar de toekomst

Op woensdag 15 februari 2017 was het dan zover: de opening van De Slimme Weg. Een initiatief van de gemeente Maasdriel, gemeente ’s-Hertogenbosch en Hoeflake Electrotechniek. “Vanuit het principe ‘meten is weten’ zochten wij een weg die dient als pilot van waaruit je verder kunt ontwikkelen”, legt Henk Hoeflake, directeur Hoeflake Electrotechniek uit. “Met dank aan allebei de gemeenten mochten wij de bestaande Oude Rijksweg tussen ’s-Hertogenbosch en Hedel hiervoor gebruiken.”

“De afspraak met de gemeenten is dat wij het systeem verzorgen voor optimale verlichting van de Oude Rijksweg. Met de inrichting van ‘De Slimme Weg’ kunnen we experimenteren, leren en creëren voor het ontwikkelen van betere technieken en innovaties”, vervolgt Henk zijn verhaal.

Technieken en innovaties

De Slimme Weg bevat tal van technieken die tijdens de opening werden gepresenteerd, zoals:

  • Dynamische aansturing: De dynamische aansturing van de verlichting houdt rekening met voorspelde situaties, de actuele verkeersdrukte en weersomstandigheden.
  • Elektronisch sluitplan: Dankzij het elektronisch sluitplan kunnen verdeel- en schakelkasten online – en dus op afstand – worden beheerd en aangestuurd.
  • LED-verlichting: De juiste lichtsterkte op het juiste moment en de juiste plaats.

Smart City

Robbert Dijkema, adviseur Montad adviesbureau onderdeel van Hoeflake Electrotechniek legde in zijn presentatie de link tussen De Slimme Weg en Smart City. “Smart City maakt gebruik van ICT om de kwaliteit en interactiviteit van de openbare ruimte te verbeteren. Van afvalbak tot het meten van de luchtkwaliteit naar crowd-control (sturen van grote groepen mensen bijvoorbeeld tijdens events). De Slimme Weg is een eerste grote stap naar een Smart City en zeker niet de laatste.”

Trots op resultaat

Tijdens de opening spraken wethouder De Vreede van de gemeente Maasdriel en wethouder Van Son van de gemeente ’s-Hertogenbosch over het goede resultaat van de samenwerking. Volgens Arthur Klink, voorzitter Stichting Openbare Verlichting Nederland (OVLNL) is het goed om in de praktijk te ervaren hoe technieken werken en verder na te denken hoe je deze door ontwikkelt. “De Slimme Weg is een laboratorium, die innovaties op onder meer het gebied van openbare verlichting naar een hoger kwaliteitsniveau tilt.”

Ambassadeur van de Aarde

Na een heerlijk walking dinner werden de genodigden getrakteerd op een presentatie van een bijzondere gastspreker. André Kuipers, wetenschapper, astronaut en ambassadeur van de Aarde deelde zijn visie op innovatie, techniek en De Slimme Weg.

 

  

 

 

Posted in: