Schakelen en dimmen in Twentse fietstunnel

Een nieuw geopende tunnel onder de N342 biedt wandelaars en fietsers een veilige en goed verlichte oversteekplaats. Dankzij slimme schakel- en dimtechniek bood Elspec de gemeente Losser bovendien een energiezuinige oplossing.
De Sterrebostunnel, ter hoogte van het Overijsselse dorp Beuningen, is bedoeld om wandelaars en fietsers veilig de drukke provinciale weg tussen Oldenzaal en Denekamp te laten oversteken. De ingebruikname van de tunnel was het slotstuk van een plan van de gemeente Losser om de kwaliteit van fiets- en wandelpaden te verbeteren.

De veiligheid van de gebruikers van de tunnel wordt gewaarborgd door het toepassen van automatische verlichting. Naast veiligheid was echter ook energiebesparing een belangrijke voorwaarde voor de tunnelverlichting. Daarom is er gekozen voor dynamische led-verlichting.

ASTRIN-lid Elspec realiseerde bij de tunnelingangen 4 lichtmasten met led-armaturen. De eerste aan beide zijden worden gedimd op 70%, de tweede op 50%. In de tunnel zijn plafondarmaturen met led-strips aangebracht, waarvan er normaal gesproken één brandt. Alle verlichting wordt aangestuurd door de ESD-regelunit van Elspec, die zowel kan schakelen als dimmen.

Fietsers en wandelaars worden gedetecteerd door twee bewegingsmelders, die ervoor zorgen dat de lichtmasten naar 100% geschakeld worden. In de tunnel zelf worden op dat moment extra LED-strips bijgeschakeld. Na vijf minuten wordt de installatie weer vanzelf gedimd, zodat extra bespaard wordt op de energiekosten.

Posted in: