Nederlands-Chinese samenwerking bij doorontwikkeling Smart Lighting Systems (DOV)

Nederlandse ontwikkelingen rondom slimme (dynamische) openbare verlichting blijven ook in het buitenland niet onopgemerkt. Concrete belangstelling vanuit China heeft inmiddels geleid tot een Memorandum of Understanding voor samenwerking tussen Nederlandse en Chinese marktpartijen, waarmee DOV de volgende stap kan zetten.

Op 22 oktober zette Henk de Hartog (Maiken Control Systems) namens een cluster Nederlandse technologiebedrijven zijn handtekening onder een Memorandum of Understanding (MOU) met het Chinese bedrijf Beijing Guolianwanzhong Co. Ltd. Dit publiek-privaat partnership vertegenwoordigt een innovatiecluster, bestaande uit technische universiteiten en tientallen spin-offs, waaronder grote bedrijven, waar vaak ook de Chinese overheid financieel in participeert.

Centraal loket

Doel van de overeenkomst is Nederlandse bedrijven te helpen bij Chinese marktintroducties, en omgekeerd samen innovatieve businessconcepten te ontwikkelen, gericht op de Nederlandse en Europese markt. “We willen voor Nederlandse ondernemers een centraal loket bieden, zodat ze snel in contact kunnen komen met Chinese partners die hen verder kunnen helpen”, licht De Hartog toe. “Omgekeerd hebben veel Chinese bedrijven behoefte aan ondersteuning bij het aanpassen van hun innovaties aan de eisen van de Europese markt. Zowel op het gebied van verkoop, technische ondersteuning, assemblage, logistiek als certificering.”

DOV en sensortechnologie

Het MOU bestrijkt zowel het terrein van openbare verlichting als sensortechnologie: volgens De Hartog een belangrijke groeimarkt. “OV-armaturen hebben een enorm hoge dichtheid in de openbare ruimte. Het ligt dus voor de hand om daar sensoren aan te bevestigen. Denk aan toepassingen als fijnstofmetingen, geluidsproductie en/of verkeerstellingen.”

Interesse voor DOV

De Chinese belangstelling stamt uit 2012, toen een handelsdelegatie Nederland bezocht en in aanraking kwam met het concept van dynamische openbare verlichting. “Men was verrast door het idee maar toonde gelijk ook interesse”, zegt De Hartog. De ontwikkeling van het ALiS-protocol wakkerde de belangstelling verder aan. “Het idee van een gestandaardiseerd protocol voor DOV spreekt onze Chinese partners zeer aan. En het ALiS-protocol is op dit moment het enige concept daarvoor dat al succesvol in de praktijk wordt toegepast.”

Innovatieve contractvormen

De Hartog verwacht dat de samenwerking de verdere ontwikkeling van dynamische openbare verlichting een forse impuls kan geven. Zowel op het gebied van productinnovatie (bijvoorbeeld in de vorm van LED’s met hogere lichtopbrengst en integratie van sensoren) als door samen innovatieve contractvormen te ontwikkelen. “Denk aan constructies waarbij marktpartijen het volledige beheer van bovengrondse OV-infrastructuur op zich nemen. Bij overheden is hier concrete belangstelling voor; samen met Chinese partners kunnen we daarbij niet alleen de modernste techniek inzetten maar ook de benodigde financiering aanbieden.”