Musselkanaal profiteert van led-stadsverlichting op gelijkspanning

Het centrum van het Groningse dorp Musselkanaal wordt sinds een paar maanden dynamisch en duurzaam verlicht. Dankzij 44 led-lichtmasten én een gelijkspanningsnet van 2 kilometer, dat de Gemeente Stadskanaal zelf liet aanleggen: een primeur voor Nederland.

In totaal heeft ASTRIN-lid CityTec in het dorpscentrum 44 lichtmasten met led-armaturen geplaatst. 12 ervan hebben een ‘huid’ van zonnepanelen met bovenop een windmolentje. Ook zijn op het dak van een muziekkapel in het centrum zonnepanelen geplaatst. Volgens Henk Ensing van de gemeente Stadskanaal is de verlichting van de dorpskern daarmee energieneutraal. “We wekken zelfs méér energie op dan we verbruiken.”

De nieuwe masten zorgen niet alleen voor betere verlichting van de openbare ruimte, maar zijn ook zuiniger. ASTRIN-lid Luminext zorgde voor een gelijkspanningsimplementatie van het beheer en besturingsplatform Luminizer, waarmee elke mast individueel gedimd en aan- en uitgeschakeld kan Voor de verlichting van het sportveld kunnen gebruikers een app downloaden die de masten aan- en uitschakelt. Een dynamisch informatiebord op de muziekkapel laat zien hoeveel energie er opgewekt én verbruikt wordt.

Bijzonder aan het project is dat de gemeente Stadskanaal tegelijk een eigen gelijkspanningsnet liet aanleggen, in plaats van gebruik te maken van het bestaande wisselspanningsnet van de regionale netwerkbeheerder. Aangezien zonnepanelen en windmolens gelijkspanning produceren en led-verlichting eveneens op gelijkspanning werkt, bespaart dit twee conversiestappen. Dat betekent minder energieverlies, maar ook een besparing op componenten en een minder storingsgevoelige installatie. De benodigde kabel werd geleverd door ASTRIN-lid Draka.

De betrouwbaarheid van de stadsverlichting wordt ook verbeterd doordat alle armaturen op afstand gemonitord kunnen worden. Volgens Tom de Vries van CityTec is dat juist bij gelijkspanning relatief makkelijk te realiseren. “In een gelijkspanningsnet hebben datasignalen minder last van ruis. Door in elk armatuur een chip te plaatsen, kun je alle masten real-time monitoren en zo nodig preventief onderhoud plegen.”

Alles bij elkaar verwacht Ensing dat de investering in een gelijkspanningsnet zich snel terugverdient. “Deels door de besparing op onderdelen en koper: een gelijkspanningskabel kan met dunnere aderen volstaan. Daarnaast zijn we de regionale netwerkbeheerder geen kosten meer verschuldigd. En in plaats van elektriciteit af te nemen, leveren we nu per saldo elektriciteit aan het net.”