Eerste ALiS-certificaten uitgereikt

De ALiS Foundation heeft eind november vijf leveranciers van telemanagementsystemen voor openbare verlichting gecertificeerd. De systemen van deze partijen voldoen aan de eerder gepresenteerde ALiS standaard. Deze standaard maakt het mogelijk om systemen van verschillende leveranciers vanuit één beheeromgeving te monitoren en aan te sturen.

De certificaten werden op de Dag van Verkeer en Mobiliteit uitgereikt aan vertegenwoordigers van Elspec, Luminext, Philips, Tvilight en Ziut. Hun telemanagementsystemen, waarmee individuele lichtmasten op afstand kunnen worden aangestuurd, zijn de afgelopen maanden gekeurd door een onafhankelijke auditor, aan de hand van een door ALiS opgesteld testprotocol.

De vijf gecertificeerde bedrijven zijn allemaal betrokken bij het Rotterdamse pilotproject Havenspoorpad. Daar wordt langs een 5,5 km lang fietspad dynamische openbare verlichting getest die reageert op de aanwezigheid van fietsers. Elke leverancier verzorgt de aansturing van een deel van het traject.

De reacties van de betrokken leveranciers onderstreepten dat certificering een belangrijke mijlpaal is:

Tvilight becomes one of the pioneers adopting Dutch Lighting protocol – confirming our belief in Intelligent Lighting en 4 anderen

@ZiutNL Hij is binnen!

Ook Gertjan Eg, directeur van de Stichting ALiS, ziet de certificering als een belangrijke stap. “Het verlaagt de drempel voor klanten om te investeren in dynamische openbare verlichting, doordat ze niet meer afhankelijk zijn van één leverancier.”

Het ALiS-protocol inclusief testfaciliteit is ook beschikbaar gesteld aan leveranciers van  managementsoftware, de laag van waaruit (verschillende) telemanagementsystemen kunnen worden aangestuurd. Verder spraken opdrachtgevers, verenigd in het IOV en IGOV, eerder dit jaar de intentie uit om er alles aan te doen het ALiS-protocol als standaard toegepast te krijgen in de markt voor dynamische openbare verlichting.