CityTec: Fietspad verlicht zichzelf met zonne- en windenergie

In het Amsterdamse havengebied ligt een fietspad dat door CityTec op zeer innovatieve wijze is verlicht met zonne- en windenergie die ter plekke wordt opgewekt. Met dit zelfvoorzienend en autonoom systeem heeft de Amsterdamse haven een wereldprimeur in handen. De ambitie is om deze pilot verder uit te breiden en stap voor stap het hele havengebied op deze duurzame, veilige en gebruiksvriendelijke manier te gaan verlichten.

In totaal heeft CityTec 42 lichtmasten geplaatst die voor hun dynamische en dimbare LED-lampen geen stroom meer nodig hebben van het reguliere (AC) net. De duurzame elektriciteit komt volledig van de nabij geplaatste drijvende zonnepanelen en van een mini windturbine. Deze laden een batterij op en door het eigen gelijkspanningsnet (DC) worden de lichtmasten van de benodigde energie voorzien. Hierdoor treedt er geen energieverlies meer op want gelijkstroom (DC) hoeft niet te worden omgezet naar wisselstroom (AC) en andersom.

Wereldprimeur

Dit systeem is ontwikkeld door Havenbedrijf Amsterdam en Eneco-dochters CityTec en Luminext. Door de lokale opwekking en lokaal verbruik, hoeven geen leidingen en kabels gelegd te worden vanaf het hoofdstroomnet naar de te verlichte openbare ruimte. Daarnaast zijn er ook geen omvormers meer nodig en zijn DC-kabels dunner dan AC-kabels. Dit alles bespaart in grondstoffen en investeringen. Met dit zelfvoorzienende systeem dat op gelijkspanning werkt en daarmee onafhankelijk is van het openbare wisselspanningsnet, heeft Amsterdam een wereldprimeur te pakken.

Geert Meijer, directeur CityTec: ‘Het Havenbedrijf Amsterdam kiest voor een innovatieve en duurzame oplossing. De voordelen van led-verlichting zijn al bekend. Maar de combinatie met gelijkspanning, intelligente besturing en lokale opwekking is uniek. De gebruiker krijgt hier zelf de controle over het licht en dat schijnt naar behoefte en niet meer dan nodig. Dit project biedt ons ook de gelegenheid om te onderzoeken hoe we dit systeem in de toekomst op grotere schaal kunnen toepassen.’

Met app lichtniveau bepalen

Fietsers kunnen vanaf het voorjaar via een app het gewenste lichtniveau van de dimbare ledverlichting langs het fietspad bepalen. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden kunnen fietsers het lichtniveau naar wens verhogen of verlagen. Dat verhoogt het gevoel van veiligheid en voorkomt onnodig energieverbruik.

Deze pilot is net als het Windlab een voorbeeld van de strategische samenwerking tussen Havenbedrijf Amsterdam en Eneco. Het windlaboratorium werd in mei 2015 geopend. In dit Windlab kunnen kinderen een les over windenergie volgen. Onderdeel van de les is het bezoeken van een windmolen. Inmiddels hebben zo’n 2.000 kinderen een educatief bezoek gebracht aan het windlaboratorium in Amsterdam.

Posted in: