CDA-fractievoorzitter Buma bezoekt ‘slimme weg’

CDA-fractievoorzitter Buma bezoekt ‘slimme weg’

Tijdens een werkbezoek aan de Bommelerwaard heeft Sybrand van Haersma Buma kennisgemaakt met een innovatief concept voor dynamische openbare led-verlichting. Hiermee wordt een bestaande rijksweg getransformeerd tot een schoolvoorbeeld van duurzaamheid.

Van Haersma Buma was te gast bij de CDA-afdeling Maasdriel en bracht ’s middags een bezoek aan Hoeflake Elektrotechniek in Hedel. Daar presenteerde Hoeflake de plannen voor de metamorfose van de bestaande rijksweg tot een ‘slimme weg’ waarin alles draait om milieu en het minimaliseren van CO2-uitstoot.

Kern van het concept is de inzet van dynamische openbare led-verlichting. Deze dynamische aansturing beweegt mee met de verkeersintensiteit, het weer, de tijd van het jaar en de situatie op de weg. Daardoor is er altijd de juiste hoeveelheid licht op de juiste plaats. Alleen dat deel van de weg wordt verlicht dat gebruikt wordt. Is er geen verkeer dan wordt de verlichting gedimd of helemaal uitgeschakeld.

Een energiebesparing van 60% gaat daarbij hand in hand met een levensduur van 25 jaar. Hoogwaardige LED-verlichting en hoogwaardige techniek zorgen voor betrouwbaarheid en continuïteit. Dit mede dankzij het kabelbeveiligingssysteem PRO-TEC en het beheersysteem MOON, die tijdens de presentatie werden toegelicht door Montad.

Posted in: