• video

Bossche scholieren winnen ASTRIN Award 2014

“Bedenk een oplossing waarmee het fileprobleem in 2020 is opgelost.” Drie scholieren van het St. Janslyceum in ‘s-Hertogenbosch kwamen met een slim carpoolconcept – en sleepten zo de ASTRIN Award 2014 in de wacht.

Voor de vierde keer organiseerde branchevereniging ASTRIN een wedstrijd met als motto ‘Help Nederland op weg’. Scholieren werden uitgedaagd om met een originele, inspirerende én haalbare oplossing voor het fileprobleem te komen. Een jury onder leiding van FME-CWM-voorzitter Ineke Dezentjé-Hamming beoordeelde de inzendingen op onder meer effectiviteit, duurzaamheid, materiaal- en ruimtegebruik en sociale impact. De prijzen werden op 28 maart uitgereikt tijdens Intertraffic, ‘s werelds grootste vakbeurs voor verkeerstechnologie.

Poolconcept

De eerste prijs, een cheque van 2.500 euro, ging naar Gijs de Groot, Pepijn Alofs en Hugo van Oerle van het St. Janslyceum in ‘s-Hertogenbosch. Met TOGETHERE presenteerden ze een slim concept, waarin mensen via apps carpoolpartners kunnen vinden en onderling afrekenen via de bestaande OV-chipkaart. “Een gedegen analyse, en een creatieve en innovatieve oplossing”, oordeelde de jury. “Het combineert verschillende technologieën tot een product en businessmodel, dat het zo maar zou kunnen maken. En de makers hebben zich niet laten beperken door scheidingen tussen vervoersmodaliteiten.”

App en sensoren

De tweede en derde prijs gingen naar leerlingen van het Dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand. Aniek Stam en Hilda Lockhorn (3e prijs) bedachten een eenvoudig te ontwikkelen ‘File-APP’ die het aantal carpoolers kan vergroten. Pim Cruiming, Mente Laven, Lisa Soeliman en Luna Berkedam (2e prijs) zochten het in sensortechnologie waarmee auto’s beter op elkaar en de omgeving kunnen reageren. “Wat jullie misschien niet beseffen is dat de benodigde sensoren al voor een groot deel in het wegennet zijn aangebracht, waardoor minder grote investeringen nodig zijn”, aldus de juryvoorzitter.

Jongeren prikkelen

Ineke Dezentjé-Hamming was onder de indruk van het creatieve gehalte van de oplossingen. “Deze wedstrijd is een mooie manier om te laten zien welke mogelijkheden technologie biedt om maatschappelijke problemen op te lossen. Bijkomend voordeel is dat het laat zien dat het interessant is om voor een techniekstudie te kiezen. Geen glossy brochure, maar een vraagstuk waarvoor ze een oplossing moeten verzinnen. Dat daagt uit.” Dat het winnaarspodium evenveel jongens als meisjes telde, was mooi meegenomen. “Er is een enorm tekort aan vakkrachten, het is alle hens aan dek – ook de meiden moeten meedoen!”

Winnaarsawardtotklein

 

 

Posted in: