ASTRIN Smart Infra Academy | Update februari 2020


Sinds september 2018 werkt ASTRIN, samen met haar projectpartners, aan de ASTRIN Smart Infra Academy. Met dit project beogen we de Smart Infra sector een kwaliteitsimpuls te geven en te zorgen voor de erkenning van ons vakgebied. In deze nieuwsbrief nemen we u graag mee in de laatste ontwikkelingen.

“Een Post-HBO opleiding ontwikkelen in 1 dag?”

Pressure Cooker

Het ontwikkelen van een opleiding vraagt om een gedegen aanpak en is uiteraard niet in 1 dag te realiseren. Wel hadden we de ambitie om de contouren en beoogde inhoud er van zoveel mogelijk te verkennen op 1 weliswaar intensieve, maar productieve dag. Vrijdag 24 januari stond daarom de pressure-cooker van Werkpakket 4 bij Fontys ICT Innovation Lab gepland. Op deze inspirerende locatie (zie bijgaand filmpje) zijn we aan de slag gegaan met de invulling van de verschillende modules binnen de Post-HBO opleiding die we binnen de ASTRIN Academy aan het vormgeven zijn in samenwerking met Fontys.

Een nieuwe post-HBO opleiding

Smart infra is een snel ontwikkelend vakgebied, dat vraagt om een stuk professionalisering en bijscholing van betrokkenen. Dat geldt zowel voor de mensen die een bepaalde visie op de stad moeten doorvertalen naar beleid, opdrachtomschrijvingen en bestekken, als wel voor mensen die deze bestekken weer vertalen naar plannen en bijbehorende offertes. Dit moeten uiteindelijk haalbare en uitvoerbare plannen worden, waarmee we de beleidsdoelstellingen en ambities van gemeentes, provincies en waterschappen kunnen gaan realiseren. Daarom ontwikkelen we deze nieuwe post-HBO opleiding voor opdrachtnemers en opdrachtgevers.

Opdrachtgevers en opdrachtnemers in 1 klas

Op die twee doelgroepen mikken we dan ook met deze opleiding. Er zitten dus straks opdrachtgevers en opdrachtnemers in dezelfde klas. Dat geeft meteen een mooie dynamiek aan de lessen en biedt kansen voor de werkvormen. 1 van de ideeën die werd geopperd, is dat we de opdrachtnemers een keer een bestek zouden kunnen laten opstellen en dat we de opdrachtgevers juist een bestek zouden kunnen laten vertalen naar een plan. Zo krijgen beide doelgroepen meer inzicht in elkaars rol, wat een groot leereffect gaat opleveren.

Zowel technologie als de mens centraal

Wat vraagt ‘Smart’ infra nu eigenlijk voor nieuwe kennis en kunde. Dat zit enerzijds op technische vlakken zoals het overzicht hebben over alle soorten (communicatie)netwerken die we allemaal hebben en inzicht hebben in welke situatie je een bepaald netwerk het beste kunt inzetten. Daar volgen natuurlijk weer technische vragen uit als “hoe beveilig je dat (zowel cyber security, maar ook fysieke toegang)” tot aan “waar verwerk je de data (lokaal, centraal, in de cloud?)”. In de opleiding willen we echter ook een vak professionalisering toevoegen, waarin we aan de slag gaan met de meer ‘zachte’ factoren, zoals “hoe werken we samen in steeds grotere consortia” en “hoe lees ik een bestek nu goed?”.
Kortom, we hebben in 1 dag met een team van zo’n 15 personen een enorme slag gemaakt met deze opleiding. Met dank aan de voorbereidingen van de Fontys collega’s! Maar we zijn nog niet klaar…

Wat is nu het vervolg?

Allereerst wordt natuurlijk alle feed back van deze dag verwerkt in de verschillende deelmodules. Tevens kan nu gestart worden met het zogenaamde ‘macro-design’ van de opleiding, op basis waarvan ook de juiste docenten gezocht kunnen gaan worden die het lesmateriaal gaan schrijven en verzamelen. De bedrijven gaan ondertussen aan de slag met het verzamelen van casuïstiek die in de lessen gebruikt kunnen gaan worden straks. Mocht je mee willen denken, meld je dan aan door een mail te sturen aan academy@astrin.nl. We nemen dan contact met je op! Uiteraard mag je ons ook gewoon bellen:

Gertjan Eg: 06 – 40 65 70 10  (directeur ASTRIN)
Johan Treur: 06 – 55 75 89 73  (projectleider ASTRIN Academy)

Nieuwe projectpartner

Per januari 2020 mogen wij CityTec verwelkomen als nieuwe projectpartner.
CityTec is gevestigd in Alblasserdam en heeft daarnaast vestigingen in Delft, Nieuwegein, Yerseke en Groningen. De bedrijfsactiviteiten zijn het adviseren van gemeenten, provincies en andere beheerders op het gebied van verduurzaming, intelligente openbare verlichting en Smart Cities. CityTec is gespecialiseerd in het implementeren, beheren en onderhouden van openbare verlichting, verkeersregel-installaties en andere systemen in de openbare ruimte.

De sector is in beweging en de veranderingen worden gedreven door de digitalisering in de buitenruimte, de behoefte aan nieuwe businessmodellen en vernieuwende energie-infrastructuur oplossingen.
Om invulling te geven aan de vraag is er behoefte aan personeel die competenties en vaardigheden hebben om dergelijke projecten te realiseren in de Smart Infra.

De specifieke expertise van CityTec komt voort uit innovatieve projecten die gerealiseerd zijn. Zo zijn zij de initiator en marktleider op het gebied van gelijkspanning in de openbare verlichting. Zij lopen voorop als system integrator en service provider van  Smart Cities. Tijdens het ontwikkelen, realiseren en onderhouden zijn zij tegen grenzen aangelopen van technologie en de kennis bij het personeel. Zij brengen hun expertise in om toekomstig personeel op te leiden op basis van praktijkcasussen en gastdocenten uit de praktijk.

Heeft u onze introductiefilm al gezien?

 

 


Neem voor meer informatie contact op met ASTRIN, tel. 085 0654 105  of kijk voor meer informatie op

www.astrin.academy